Friday, May 27, 2011

Tiram-isu


Rajin2 anggota tangan dan kaki buat tiramisu..senang ajer..paling mesra alam ngan I..takya nak gedik2 dengan minyak..or tumbuk cili sampai masuk mata..or kupas bawang sampai boleh buat drama..hahaha. Mula2 g kedai kek or gi jer hypermarket then,anda2 sekalian pegi cari bahan-bahan kat bawah nie.




Sebelah atas kanan sekali tu lady fingers, berapa banyak korang nak pakai terpulang pada saiz bekas masing-masing..I guna 3 bungkus lebih kurang dalam 25 keping. I tin susu cair, 200ml whipped cream, 250g cream cheese (pukul dengan mixer sikit bagi lembut so senang nak sapu atas lady finger tu nanti), 2 sudu nescafe or indocafe (larutkan dalam 1 cawan air panas), buah2an ikut suka hati masing-masing..



Mula mula kan..letak air kopi tadi dalam bekas, pastu campurkan 1 tin susu cair tadi..kacau rata jap..rendamkan lady finger tu..agak2 lembut..pastu angkat dan susunkan dalam bekas kaca tu..buat sampai satu layer.


Lepas tu anda2 sekalian, sapukan atas tu dengan cream cheese yang dah dipukul tadi..ratakan tapi jangan guna semua pulak..sebab nanti nak buat satu layer lagi..lepas satu cream cheese tadi, buat lagi satu lapis ladyfinger macam yang first layer tadi..dah siap layer kedua, sapukan cream cheese tadi

Lepas tu whipped cream tadi (pastikan sejuk) so bila nak guna baru keluarkan dari peti ais..korang pukul whipped cream tu sampai dia likat dan pekat..pastu tuangkan atas layer tadi.

Lepas tu amik tapisan kecik, letak sikit serbuk koko and kayu manis, sprinkle kan atas whipped cream tadi..nie optional kalau takde serbuk kayu manis pun takpe.

Last sekali, anda susun la buah-buahan atas tu..tapi takleh makan lagiiiii..tungguuuu..simpan dalam peti sejuk selama 4 jam baru boleh mencekik..hahaha..senang tak?..senang and sedapppp

1 comment: